Manuele therapie is een driejarige vervolg opleiding op fysiotherapie. Er wordt in die 3 jaar dieper ingegaan op gewrichtsleer, wat inhoud dat de werking van alle gewrichten nogmaals aan bod komt. Ook het onderzoek en de behandeling van de gewrichten komt veel uitvoeriger aanbod, waardoor de manueel therapeut over meer kennis, testen en behandeltechnieken beschikt dan de algemeen fysiotherapeut.
Maar de meeste tijd van de opleiding wordt besteed aan de rug: zowel de nek, boven- als onderrug. Vandaar dat de manueel therapeut ook wel bekend staat als de ‘specialist van de nek en rug’.
Alle onderzoek- en behandeltechnieken worden gekoppeld aan wetenschappelijke literatuur. De werkwijze is daardoor evidence based. Hierdoor is de manueeltherapeut als specialist wettelijk erkend.
Manuele therapie is voor iedereen, die belemmering ondervindt in zijn of haar bewegend functioneren. Dit kan komen door pijn (als ik buk doet mijn rug pijn en kom ik niet tot de grond) of door een bewegingsbeperking (ik buk maar kom niet bij de grond).
Het doel van de therapie is zowel het opheffen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn als ook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport.
De manueeltherapeut kijkt naar het bewegend functioneren van het hele lichaam. Heeft u klachten in de onderrug dan zal de manueeltherapeut ook kijken naar de heup, het bekken, de bovenrug en soms ook de nek. Hierdoor krijgt u een totaal plaatje van het bewegend functioneren en kan er specifieker gewerkt worden. Alle mensen zijn welkom om bij ons in de praktijk te komen. Voor de buitenpraktijk geldt een groot gebied rondom Achterveld (Woudenberg, Barneveld, Leusden, Hoevelaken, Terschuur en soms ook Amersfoort).
Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.
De manueel therapeut past hiervoor een aantal specifieke technieken toe die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve beweging waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, niet pijnlijk gevoel.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.